Pajottenland

zondag 16 juli 2023

Ten zuidwesten van Brussel kronkelt de Zenne door het landschap van het Pajottenland en de Zennevallei.

Heuvel op, heuvel af, op amper 10 km van Brussel beland je tussen de typerende glooiende valleien.

Maar er is veel meer te ontdekken: de plaatsjes waar Pieter Bruegel zijn inspiratie haalde voor zijn meesterwerken, de stoere Belgische trekpaarden ook wel Brabanders genoemd, de unieke lambiekbieren.,…
Dus tijd om er op uit te trekken in het Pajottenland.

Het Pajottenland is een eerder toeristisch dan geologisch bepaalde streek in Vlaams-Brabant, onderdeel van de Groene Gordel, begrensd door de steden Brussel, Halle, Edingen, Geraardsbergen, Ninove en Aalst. Kenmerkend voor de streek is het licht heuvelachtige en landelijke karakter, waardoor het soms als bijnaam het 'Toscane van het Noorden' wordt gegeven. Het betreft grotendeels het zuidwestelijk Brabants heuvellandschap tussen de rivieren de Dender en de Zenne. Inwoners van dit gebied heten pajotten of pajotters.

De meest gekende grappenmaker van het land, Urbanus, is vereeuwigd in een standbeeld samen met bromvlieg Amedee en zijn 2-delige hond Nabuko Donosor. Het staat op volgende adres : Hernestraat 9, 1570 Galmaarden.

Achteraan het beeld is een lege nis met een hendeltje, als je daar aan trekt komt op de lege nis een haan tevoorschijn. 200-300 jaar geleden werd de haan van de kerktoren gestolen en de boeven wilden hem pas teruggeven als ze van de boeren hun lekkerste kippen kregen. Daarom noemt men de Tollembeekenaren al heel lang de hanenzoekers.  Wij rijden langs dit standbeeld in het begin van de rit. Parking is voorzien om even halt te houden.

Dit keer terug een rit “stop & go” zodat in gespreide volgorde de rit kan worden gereden. 

Uiterste inschrijvingsdatum : zondag 9 juli 21u59