Coppa Campina

zondag 15 oktober 2023

Deze keer geen “Kempenrit”, “Rondje Kempen” of een “Dwars door …”.

De oude, Latijnse, naam voor dit vlakke landsgedeelte is namelijk “Campina”. En “Coppa” is Italiaans voor (drink)beker; zet er 3 oren aan en dan krijg je “De pot van Keizer Karel”. Zo komen we in Olen terecht waar het gekende volksverhaal over de “Boeren van Olen” zicht afspeelt. De Pottenfontein op het dorpsplein van Olen-Centrum is een blijvende herinnering aan deze sage.

Voor deze laatste rondrit van het 30ste jubileumjaar hebben we een parcours van ± 170km uitgetekend. Over rustige wegen trekken we noordwaarts richting Oud-Turnhout waar je het “Bezoekerscentrum Landschap De Liereman” kan bezoeken. Vervolgens laten we Turnhout links liggen om een kort bezoek te brengen aan onze Noorderburen.

We keren onze MX-5 en rijden zuidwaarts waar onze volgende haltes de kolonies van Wortel, en Merksplas (Kolonie 5-7) zijn. In het bezoekerscentrum van deze laatste kan je opzoeken of één van je voorouders er verbleef als landloper.

Tijdens het 2de deel van de rit rijden we langs Vorselaar en Nijlen richting Gestel, de pittoreske kleine deelgemeente van Berlaar, zeker een tussenstop waard, net zoals de herberg “Het Schipke aan de Nete” te Herenthout.

Na nog een laatste keer op het gaspedaal geduwd te hebben komen we terug aan op de startplaats en zit het seizoen erop.

En denk er aan: “Ge mut ni te hèt rijn, ge hèt taad genoeg”